0

Om Keep the Fashion

Jag älskar kläder! 

Kläder får mig att må bra. Jag känner mig fin när jag hittat något som passar mig, och det stärker min självkänsla. Trots det så gillar jag inte att ägna timmar åt att leta i affärer och jag följer inte modetrenderna så speciellt mycket. 

Jag älskar också att bo på landet, mina ladugårdskläder och mina leriga arbetsbyxor jag har i trädgården. Och just den kombon är så fantastisk, det ena utesluter inte det andra.  

Det kan tyckas konstigt att driva en klädbutik när man är som jag. Men det är just detta som är mitt driv. Jag följer inte modevärldens säsonger utan tar fram nya kollektioner efter hand och väljer klimatsmarta produkter med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt. Jag har inga återförsäljare eller mellanhänder vilket gör att jag kan jag kan erbjuda hög kvalitet till bra priser. 
I denna butik kommer modellerna på kläderna bestå medan färg, mönster och utsmyckning förändras. Hittar du en modell som sitter bra kan du vid ett senare tillfälle hitta samma plagg men i ett nytt fräscht utseende. (Med reservation för modeller som inte säljer.)

Så oavsett om du är lik mig eller älskar att shoppa modekläder så finns här något för dig. Här kommer du alltid hitta unika kvalitetskläder med fokus på hållbart mode. Helt enkelt kvalitetskläder som håller över tid - feminina, stilrena och klassiska!

För mig är det viktigt att både miljö och människor tas väl omhand i alla delar av produktionen, långsiktighet där kvalitet går före kvantitet. Alltså, full transparens i hela produktionskedjan med de högsta krav på kvalitet, tillverkning och material! Kläderna sys i Lettland för korta transporter och där alla medarbetare har bra arbetsförhållanden. 

Jag har inga återförsäljare eller mellanhänder vilket gör det möjligt att erbjuda kvalitetskläder till ett rimligt pris.  

Tveka inte att kontakta mig om du undrar över något! //Veronica

Tyg och färgval för blusarna Alexandra, Isabelle och Pauline

När butiken skulle startas upp så ville jag så klart ha flera olika plagg i olika färger att erbjuda. Det har redan från start varit viktigt att företaget ska ha en stark miljöprofilering, men det var så svårt som litet företag och ej känd i branschen att få tag i miljövänliga tyg i lagom mängd. De allra flesta grossister säljer endast minst 3000 meter av ett tyg och färg, många har till och med 5000 meter som gräns. 3000 meter ger grovt räknat 4500 blusar av en och samma färg. Det är helt otänkbart när man är nystartad. Men till slut lyckades jag få en deal att köpa in dessa Oeko-tex märkta polyester-tygen i mindre mängd. Och dessutom lät grossisten mig att dela upp ett av tygen på tre olika färger. Så snällt av dem och det gjorde att butiken kunde komma igång! 

Polyester-tyg är inget jag kommer använda mig mer av och det är inget jag är stolt över att ha med i butiken. Det var helt enkelt ett andrahandsval för att ha en chans att starta upp. Och det har "grund" -märkningen Oeko-tex 100. 

Företaget som har tagit fram tyget ligger i England https://www.toray.eu/europe/network/ttel/index.html. Deras miljöarbete innebär bland annat att fabriken har ett slutet system där inget släpps ut i naturen och de är certifierade enligt ISO 14001:1996 https://www.sis.se/iso14001/dettariso14001/

Limited Edition

Som en del i miljöarbetet syr jag upp kläder av stuvbitar som annars bara blir liggande på lager och till sist eldas upp. Tyget kontrolleras och ska hålla samma kvalitét som övriga tyger jag använder mig av. De sys samtidigt som övriga kläder av samma modell. Variationen på dessa kläder kommer vara stor och få av varje vara. Så håll ögonen öppna om du vill ha unika kläder!

Sömmar 

Många av kläderna kommer att klippas och sys ihop på fler ställen än vad man normalt gör. Detta både för att det ger vackra kläder med extra bra passform, men också för att kunna använda mer av tygen och slippa slänga i onödan.

Knappar

För att undvika onödigt slöseri så syr jag inte på extra knappar i kläderna. Skulle det dock hända att en knapp faller av så maila veronica@keepthefashion.com så skickar jag dig de knappar du behöver.

När vi syr kläderna utgår vi efter dessa kroppsmått:

Kroppsmått i cm

36

38

40

42

44

46

Bystvidd

84

88

92

96

100

104

Midjevidd

67

70

74

78

82

86

Stussvidd

86

89

92

95

99

103


Fria retur samt öppet köp

För att du ska kunna prova kläderna hemma i lugn och ro så får du 60 dagars öppet köp. Om du vill ändra eller ångra ditt köp, står jag för returkostnaden. Du använder enkelt retursedeln som du får med i din beställning. Återanvänd gärna påsen som kläderna kom i. Kontakta mig på veronica@keepthefashion.com så vet jag att du returnerar en vara.

Egen second-hand 

Jag har en tanke om en second-hand-försäljning av egna produkter. Där kan du som kund sälja tillbaka kläder du inte längre använder, men som ändå är i gott skick, eller köpa "nya" begagnade kläder. Vi förlänger helt enkelt livslängden på kläderna. Så hör av dig om du vill sälja tillbaka ett plagg till veronica@keepthefashion.com

Miljömärkningar 

Som liten företagare har jag hittills inte kunnat betala för att få märka upp kläderna med miljömärkningar. Tygerna är dock märkta när jag köper dem och dessa märkningarna är de jag hittills använt mig av: 

GOTS; Global Organic Textil Standard är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både ekologiska och sociala krav. Märkningen ser till hela produktionskedjan, d.v.s. odling, beredning och tillverkning av färdiga plagg. Kraven omfattar stränga regler för kemikalieanvändning i odling och beredning och ställer dessutom krav på arbetsmiljön och sociala rättigheter för de som arbetar i de olika leden. Det får inte finnas några hälsoskadliga ämnen i de färdiga textilprodukterna och de måste även uppfylla särskilda kvalitetskrav när det gäller tvättäkthet, krympning och slitage. GOTS-certifierade produkter garanterar att minst 70%, men oftast över 95% av materialet består av ekologiskt certifierade fibrer. Märkningen gäller för alla typer av naturfiberprodukter, garn, tyg och kläder och omfattar även förpackningsmaterial. https://www.global-standard.org/

OEKO-TEX Standard (trygg textil) är en världsomfattande hälsomärkning för textila varor. Märket garanterar att slutprodukten inte orsakar allergiska besvär eller andra hälsoproblem. Alla produkter märkta med OEKO-TEX har genomgått omfattande tester för att säkerställa att inga hälsofarliga kemikalier finns kvar i produkten. Certifieringen finns i två olika grader där nummer 100 är den svagare sorten utan krav på miljövänlig produktion eller arbetsvillkor medan 1000 inte tillåter användning av miljöskadliga hjälpmedel och färgämnen under själva produktionen. OEKO-TEX 1000 omfattar även krav om energieffektivisering i hela kedjan och vissa regler kring arbetsvillkor. https://www.oeko-tex.com/en/

BCI; Better Cotton Initiative är inte ekologisk bomull. BCI har som mål att skapa en förbättrad arbetssituation för bomullsodlare, öka kunskapen om biologisk mångfald och minska användande av insekts- och gödningsmedel samt vatten. Så här skriver de själva på sin hemsida: Bättre bomullsinitiativet (BCI) är en ideell organisation som existerar för att göra den globala bomullsproduktionen bättre för de människor som producerar den, bättre för miljön den växer i och bättre för sektorns framtid. Genom BCI och dess partners får bönder utbildning om hur man använder vatten effektivt, sköter jordens och naturliga livsmiljöers hälsa, minskar användningen av de mest skadliga kemikalierna och tillämpar anständiga arbetsprinciper. https://bettercotton.org/

Miljötips

  • - Använd en kork ättika i facket för sköljmedel när du tvättar dina kläder. Då slipper du använda sköljmedel med onödiga kemikalier men får ändå tvätten mjuk och fin.  Det blir ingen lukt från ättikan.
  • - Testa att tvätta dina kläder med tvättnötter istället för ditt vanliga tvättmedel. Finns att köpa i butiker med miljöinriktning. Fungerar utmärkt.
  • - Skaffa en nopprare! Kostar inte mycket och får kläder som nopprar sig att se ut som nya igen.
  • - För fläckborttagning; strö ut lite bikarbonat på fläcken, droppa på lite ättika. Det bubblar lite och fläcken löser sig.

Vill du läsa mer om olika tyger och deras miljöpåverkan så rekommenderar jag Naturskyddsföreningen: https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/materialen-i-vara-klader Keep the Fashion AB 559060-5993

Veronica Groth 

Östra Stenshult 151

462 97 Frändefors

veronica@keepthefashion.com

+46 707-28 01 57